Novellix lärarhandledningar

För att inspirera undervisningen har vi tagit fram lärarhandledningar samt elevmaterial till flera av våra noveller. Materialet är framtaget tillsammans med läromedelsförfattaren Carl-Johan Markstedt samt Skolbyrån. Materialet bjuder in till spännande och lärorika diskussioner och vissa lärarhandledningar innehåller också färdiga lektionsplaneringar.

Varje lärarhandledning innehåller samtalsuppgifter, analysuppgifter, skrivövningar. Här kan du ladda ner en liten guide till handledningarna. Undrar du något, kontakta oss på info@novellix.se så försöker vi hjälpa till!

Lärarhandledning

Novellix klassikerbibliotek

Elevmaterial

Novellix klassikerbibliotek

Lärarhandledning och elevmaterial

Tema AI

susanna alakoski omsorgen novell

Lärarhandledning och elevmaterial

Tema Modern arbetarlitteratur

Elevmaterial

Novellix stora klassrumsbibliotek

Lärarhandledning

Novellix stora klassrumsbibliotek

Elevmaterial

Novellix klassrumsbibliotek

Lärarhandledning

Novellix klassrumsbibliotek

Lärarhandledning

Den svarta katten

Elevmaterial

Tema Förintelsen

Lärarhandledning

Tema Förintelsen

Elevmaterial

Tema Arbetarlitteratur

Lärarhandledning

Tema Arbetarlitteratur

Elevmaterial

Astrid Lindgren

Lärarhandledning

Astrid Lindgren

Lärarhandledning

Sci-fi

Elevmaterial

Sci-fi

Lärarhandledning

Juan-les-Pins

Lärarhandledning

Eller: Problemet är att han älskar honom

Lärarhandledning

Början

david_mohseni_rgb

Lärarhandledning

Eller sjunk i havet

När trettonåriga Daoud hoppar in i en bil som ska ta honom till den iranska staden Urmia har han bara en sak i åtanke: att överleva. Så börjar resan mot Sverige där hans bror Ali väntar, en resa som ska ta honom genom Turkiet över till Grekland i en överfull gummibåt. Och hela tiden är den förtvivlade hjälplösheten närvarande – att lägga sitt liv i händerna på smugglare, landsmän och myndigheter. Hur uthärdar man upplevelsen av att lämna andra bakom sig för att fortsätta själv?

marjaneh_bakhtiari_cmyk

Lärarhandledning

Farväl till dem på land

I det främmande huset bor Parisa med sin pappa och farmor. Här finns killen som spelar på sin setar när han tror att ingen hör och så Maryam och hennes familj i rummet mittemot. Maryam som viskar om hemskheterna som Parisas pappa ska ha utfört i hemlandets fängelse. Men inte kan väl det stämma? För att söka tröst klamrar Parisa sig fast vid sin mammas röst, mamman vars blod svartnade av solen, och som nu finns kvar som ett minnesmärke på gården hemma. Marjaneh Bakhtiaris Farväl till dem på land är en ögonöppnande berättelse om vad krig och flykt gör med en familj, fenomenalt skildrar från ett barns perspektiv.

ania_monahof_cmyk

Lärarhandledning

Lilla asken

Andra världskriget rasar och tyskarna bränner allt i sin väg. I ett år har de varit i Finland; Annoscka med mamma, mormor och moster. Här längtar Annoschka efter att få sjunga i domkyrkan på självaste julafton. Men det blir inget julfirande, istället rycks deras tillvaro upp och de befinner sig återigen på flykt undan krig och svält. Den rangliga båten sätter kurs mot Sverige, men hur ska de kunna överleva resan på öppet hav och kan fiskarpojkarna verkligen undvika kustbevakningen som har fått order om att skjuta skarpt?

zulmir_becevic_cmyk

Lärarhandledning

Du och jag mot världen

Det är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap.För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?

Fjäderbrevet

Lärarhandledning

Fjäderbrevet

Moa Martinson är en av våra främsta proletärförfattare. Martinsons verk skildrar arbetarnas hårda vardag, och relationer mellan kvinnor har ofta en central roll. Hennes novell Fjäderbrevet är en realistisk och osentimental livsskildring om en mor och dotters överlevnad i fattigsverige, där utomäktenskapliga barn gömdes undan. Martinsons delvis självbiografiska novell berör och ersätter ett glapp där kvinnorna annars har skrivits ur historien. Den är hämtad ur novellsamlingen Armén vid horisonten (1942).

Snöblandat regn

Lärarhandledning

Snöblandat regn

Stig Dagerman är en av fyrtiotalismens mest betydande författare, och med teman som klasskamp och människor på flykt är hans verk ständigt aktuella. I novellen Snöblandat regn träffar vi Arne, som inte kan begripa hur fastern från Amerika kan veta att han är den där faderlösa pojken i bygden. En berättelse om frånvaro och längtan, om vuxenvärlden och barndomen. Novellen är hämtad ur samlingen Nattens lekar (1947).

De blå silkesstrumporna

Lärarhandledning

De blå silkesstrumporna

Wägners novell De blå silkesstrumporna handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I De blå silkesstrumporna speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948).

Snigeln och flickan

Lärarhandledning

Snigeln och flickan

Agnes von Krusenstjerna var en av sin tids mest omdiskuterade författare, med verk innehållande frispråkiga skildringar av sex och samkönade relationer. I år är hon återigen aktuell i idéhistorikern Karin Johannissons augustprisnominerade bok Den sårade divan. von Krusenstjernas novell Snigeln och flickan handlar om Rosa som är nio år gammal och drömmer om den lycka hon kände under familjens sommar på landet. Och så i oktober är de på väg igen, hela familjen samlad. Men så kommer ett oväntat moln på Rosas himmel. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Delat rum på Kammakaregatan (1933).

klassikerfyran_rgb

Lärarhandledning

Svenska klassiker I

Handledning för novellerna Med strömmen (Hjalmar Söderberg), Ella gör sig fri (Karin Boye), Ett dockhem (August Strindberg) och Spökhanden (Selma Lagerlöf)

Lärarhandledning

Ella gör sig fri

Lärarhandledning

Med strömmen

Lärarhandledning

Spökhanden

Lärarhandledning

Ett dockhem

Jonas_Karlsson_cover

Lärarhandledning

Spår i snön

Spår i snön är en laddad novell om utanförskap och hämndbegär, men också om att hitta tillbaka till livet och förlika sig med det förflutna. Handlingen kretsar kring Martin och Barbro som flyttar från Stockholm till ett litet svenskt samhälle där de försöker hitta en egen plats trots lokalinvånarnas misstänksamhet. Flytten leder till en händelseförveckling som innebär att ingenting någonsin kommer bli sig likt.

Stina_Stoor_cover_web

Lärarhandledning

Ojura

Ojura är en öm skildring av barndomens oskyldiga lekar och mötet med den hårda vuxenvärlden. Med en egensinnig berättarröst och målande prosa har den prisbelönta debutanten Stina Stoor skrivit en novell om utanförskap och barnets fantasifulla verklighetsflykt.

Shuno

Lärarhandledning

Shuno

Dogge Doggelitos Shuno tillåter oss att kastas in i ett äventyr som inleds när Tokke ropar “vem ska me och sno?” De fyra kumpanerna ger sig ut på det farliga uppdraget att snatta på OBS-varuhuset. Alla är inte lika vana vid utmaningen, men ingen visar sina svagheter inför ledaren.

Novellen Shuno utgår ifrån pojken med samma namn och behandlar ämnen som grupptryck och gemenskap. Med hjälp av huvudpersonen ifrågasätts rätt och fel, mod och svaghet, rädsla och djärvhet.

heder_rgb

Lärarhandledning

Heder

Novellen Heder av Jens Lapidus återspeglar Lapidus förmåga att skildra det svenska brottssamhällets olika sidor. Denna gång kretsar berättelsen kring Adam, som försöker anpassa sig till ett liv utanför fängelsemurarna.

Novellen berör ämnen som uppoffring och komplexa relationer. Med en lockande upptrappning läser man den gärna i ett svep. Vem är denna “honom” som Adam ska träffa och vad har de att säga varandra? Heder öppnar upp för tänkvärda diskussioner i klassen.

HassanLooSattarvandi_rgb

Lärarhandledning

Om himlen smälter

Hassan Loo Sattarvandis novell Om himlen smälter kastar in läsaren i känslolivet hos den unga protagonisten Caspian och hans relationer. Novellen handlar om sanningar man inte vågar berätta och löften man inte ämnar hålla vilket bidrar till underlag för intressanta diskussioner. Denna lärarhandledning ger eleven uppgifter för att fylla ut novellens luckor, diskutera triangeldrama och om att skämmas.