Om Novellix

Novellix är litteratur i fickformat

Idén till Novellix föddes när Lena Hammargren, en av grundarna, befann sig på tågstationen i Uppsala. Hon ville ha något bra att läsa på tåget. Resan hem till Stockholm skulle bara ta 40 minuter så någon pocketbok skulle hon inte hinna läsa ut. Tågresan blev utan färdlitteratur, men efter att ha fått syn på Pixi-böckerna framme vid Pressbyråns kassa föddes istället idén om Novellix. Novellix skulle vara som en Pixi-bok för vuxna! En läsupplevelse i ett grafiskt tilltalande och lättillgängligt format, anpassat för den som vill ha mer läsning i sitt liv men inte riktigt hittar tiden till det.

Över 250 publicerade noveller

Våren 2011 publicerades de första novellerna, och sedan dess har företaget växt. Idag finns Novellix hos återförsäljare över hela landet och förlaget har gett ut drygt 250 titlar, både nyskrivet och klassiker. Bland författarna finns du allt från John Ajvide Lindqvist till Simone de Beauvoir och Sally Rooney! 

Novellix-novellerna säljs både styckvis men även samlade i snygga presentaskar som är skapade utifrån olika teman, t.ex. Svenska klassiker, Deckare och Låt det växa. En ask fylld med berättelser är den perfekta presenten för alla tillfällen – som en fin blombukett eller en lyxig chokladask, men med ett innehåll som räcker betydligt mycket längre. I Sverige är vi sex som jobbar på förlaget. Sedan hösten 2019 finns Novellix även etablerat som förlag i Danmark och sedan våren 2021 finns vi i Frankrike, under 2024 släpper vi våra första böcker i Tyskland.

Dina favoritförfattare som bokstöd

Gör din bokhylla extra fin med våra bokstöd! Idag finns ett 60-tal olika författarporträtt i vår bokstödsserie. Till de mest populära hör Franz Kafka, Tove Jansson och Astrid Lindgren. Listan fylls ständigt på med fler författarnamn, och ett flertal av dem återkommer såklart i Novellix novellutgivning. Industridesignern Jan Landqvist står för idé och design av  bokstöden. Läs mer om hur bokstöden kom till här.

Butiken – besök oss här eller på Bondegatan 11

Varesig du besöker Novellix butik online eller på Bondegatan 11 hoppas vi att du känner dig inspirerad av vårt sortiment. Vår ambition är att förena litteratur och design och på det sättet skapa läsglädje och riktigt snygga produkter som är minst lika roliga att ge bort som att ta emot! Ibland tar vi även in produkter från andra företag som vi tycker om – det sker oftast under större kampanjer och högtider. Några återkommande gästspel är exempelvis Pärlans Konfektyr och våra goda vänner Nabo som vi dessutom producerar den älskade Stunder i Advent tillsammans med.

kaffekopp och flera novellix-askar

Miljö och hållbarhet

Miljö och hållbarhet genomsyrar hela Novellix verksamhet. Våra böcker och askar har originalomslag av svenska formgivare och illustratörer och är tryckta på FSC-certifierat papper. Våra bokstöd produceras i småländska Gnosjö av stålplåt och hållbar pulverlack.

Vad andra tycker om oss

”Precis så här ska noveller läsas. En och en.”
Dagens Nyheter

”En litterär pralinask”
Svenska Dagbladet

“Finaste gå-bort presenten”
Femina

”Det är en gottepåse utan botten. Innehållet kan konsumeras gång på gång på gång. Petas ner i handväskan och plockas fram på bussen hem från jobbet. I dag, imorgon, närhelst det passar”
Skånska Dagbladet

Vi som jobbar på Novellix

Här finner du våra kontaktuppgifter. Har du frågor eller vill du tipsa oss om något? Skicka iväg ett mail, slå oss en signal eller skriv ett DM!