agatha christie

Agatha Christie – kriminalromanernas drottning

Agatha Christie föddes i Torquay i Storbritannien 1890 och kom från en förmögen familj, hon dog 86 år gammal i Oxfordshire. Under hennes liv hann hon författa 66 romaner och 14 olika novellsamlingar. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar, vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Hon har även skrivit pjäsen Råttfällan som innehar världsrekord av att ha spelats under längst tid – den hade premiär 1952 och fram till 2020 har den spelats runt 27,500 (!) gånger.

Den mest kända fiktiva figuren heter Hercule Poirot och arbetar som detektiv. Det var med honom och boken En dos stryknin som hon äntligen skördade framgångar efter att ha blivit refuserad ett flertal gånger från att bli publicerad. Andra välkända karaktärer som Christie ofta skriver om i sina verk är Miss Marple samt Tommy och Tuppence.

Inte bara en produktiv författare

Agatha Christie var inte bara en flitig författare under sin livstid – hon tjänstgjorde på ett sjukhus under första världskriget och började senare arbeta på ett apotek. Hennes man var arkeolog och tillsammans reste de jorden runt och gjorde utgrävningar. Inte nog med det – hon är även världens första kvinnliga surfare. Hon levde ett minst sagt imponerande liv med andra ord.

Läs en novell

 Hos Agatha Christie glödde pennan och även idérikedomen in i det sista. Hon älskade att förvåna och ge läsaren överraskningar under berättelsens gång, gärna på ett sätt så att man hade all nödvändig information när slutet började närma sig. Dock har hon brutit skrivmönstret flera gånger och lagt till med slut som ingen hade kunnat ana. Det är inte konstigt att Christies karaktärer har banat väg för en rad tv-serier, teatrar, radioföljetonger och filmer genom åren – spänningen är olidlig och atmosfären tilltalande.

Oavsett om du är ett Agatha Christie-fan eller aldrig tidigare ögnat igenom hennes verk, så kommer läsningen att sätta sina spår. Börja med Novellix novellsamling och njut av spänning, mordgåtor och dramatik. Det är Agatha Christie som format hela detektivgenren och hennes berättelser och fiktiva personligheter fortsätter att uppskattas ända in till idag.