Karin Boye

Karin Boye

Karin Boye (1900-1941) är en av Sveriges mest omtyckta poeter, men hon är även känd för sina romaner och noveller. Hennes mest kända dikt ”Javisst, gör det ont när knoppar brister…” är en klassiker vid högstadiets och gymnasiets skolavslutningar, och den dystopiska samhällsskildringen Kallocain (1940) hittar ständigt nya läsare. Efter en välbärgad uppväxt i Göteborg och under sina studier vid Uppsala Universitet, debuterade hon 1922 med diktsamlingen Moln. Även om Boye skrev poesi på traditionell vers så är hennes författarskap ändå modernistiskt med samhällskritiska inslag och teman präglade av vilja till uppbrott, förändring och frihetslängtan. Boye var aktiv medlem av den socialistiska tidskriften Clartés redaktion och engagerad i kvinnors rättigheter. Samtidigt är hennes författarskap starkt format av kristendom och psykoanalys. Under 6 år var Boye gift med statistikern Leif Björk, men under slutet av sitt liv levde hon som lesbisk, i en relation med Margot Hanel. Detta trots att det på den tiden var förbjudet enligt svensk lag. Boye tog sitt liv vid 41 års ålder genom en överdos av sömnpiller.

Noveller

Karin Boyes Ella gör sig fri publicerades först i novellsamlingen Ur funktion (1940). Novellen är en del av Novellix Svenska Klassiker I-ask. Snäckorna är hämtad ur samlingen Bebådelse (1941) och är en specialutgåva av Novellix, utgiven sommaren 2015. Novellix har även tagit fram ett bokstöd föreställandes Karin Boye. Våren 2021 kommer en ask med både noveller och poesi av Karin Boye.

»Ella gör sig fri är som en klassiker bör vara, lika aktuell nu som när den skrevs. Läs, prata om den, och läs igen!«
Dagensbok

»Det är stillsamt, vardagligt, både varsamt och snällt… (…) Otroligt att så sparsamt med orden ändå kunna förmedla känslor och atmosfär på det här sättet – ett sant mästerverk i miniformat.«
Om Snäckorna, i Bokhyllan