AI fyran

Novellix ger ut en ask med AI-skrivna noveller

Vi på Novellix utforskar återigen ny mark genom att bli först i Sverige att publicera AI-skriven skönlitteratur för vuxna. Asken med fyra noveller, inspirerade av fyra svenska klassiska verk, gick från idé till färdig produkt på bara två veckor. Resultatet? En kombination av sekelskiftes-feelgood och självhjälpslitteratur.

Mod och motstånd i en föränderlig värld

Läs direkt

Vi bad våra blivande sambos Publit producera eböcker av våra AI-noveller med hjälp av AI-verktyget Convertio. Det gick sådär, för att eböckerna ens skulle vara läsbara var Publit tvungna till viss mänsklig handpåläggning. Här nedan hittar du resultatet:

Lyssna direkt

AI-noveller inlästa som ljudböcker

Bakgrund:

I påskas kom Trisse Traktor – en barnbok helt skriven av AI, med den tidigare robot-chefen Nicholas Fernholm som människan bakom. Hos Novellix väckte det nyfikenhet och funderingar som bara kunde besvaras genom att testa själva. 

– Vi tänkte, vad händer om vi som förlag ber AI:n skriva något mer avancerat? Vårt format är väldigt tacksamt att experimentera med. Så när det dessutom inte verkade vara någon annan som gjort det tidigare kunde vi helt enkelt inte låta bli. Några timmar senare var vi i gång, säger Lena Hammargren, vd och grundare av Novellix.

Efter två veckor landade produktionen på Novellix kontor. ChatGPT-4 döpte själv asken till Mod och motstånd i en föränderlig värld. Resultatet i helhet kan bäst beskrivas som en kombination av sekelskiftes-feelgood och självhjälpslitteratur. AI:n visade sig nämligen vara svag för Hollywood-slut och personlig utveckling.

– Det är bombastiska beskrivningar och många ord, litet lämnas åt läsaren. Så det som vi tycker är styrkan i novellformatet – en mångbottnad och koncentrerad berättelse – var det som AI:n behärskade allra sämst, säger Lena Hammargren.

Läs hela pressmeddelandet här. 

Läs vad andra skrivit AI-fyran:

Jönköpings-posten ”Björn Kohlström: Jag är AI-litteraturens dödgrävare”
Dagens Nyheter ”Kan AI skriva skönlitteratur?”
Politiken Kultur ”Forlag glæder sig over nye elendige noveller”
UNT ”ChatGPT:s första egna noveller helt utan känslor”
Dagens Industri ”Här är de första svenska novellerna skrivna av AI: ’Fullkomligt förskräckligt’”
Svenska Dagbladet Kultur ”AI-författare döms ut: ’Är helt förskräcklig'”
Boktugg ”Fyra noveller skrivna av AI i Novellix nya ask”
Svensk Bokhandel ”Ger ut AI-skrivna noveller”

Projektets gång:

Beskrivning av hur novellerna är skapade:
Vi började med att välja ut fyra klassiska svenska verk som vi visste fanns tillgängliga online och som vi tänkte att AI:n skulle ha kunskap om. Det blev Röda rummet (August Strindberg), Doktor Glas (Hjalmar Söderberg), Kallocain (Karin Boye) och Kejsaren av Portugallien (Selma Lagerlöf).

Därefter testade vi oss fram i ChatGPT version 3.5 (som är gratis) och bad AI:n skriva en novell utifrån en eller två karaktärer ur varje roman. I ett första försök kunde den inte skriva något längre sammanhängande endast utifrån given instruktion. Det vi märkte var också att den blandade ihop karaktärer från olika andra kända svenska verk. Vi gjorde då ett nytt försök och gav den mer bakgrund om romanerna, i form av några meningar hämtade från Wikipedia, och valde själva ut karaktärerna som den skulle utgå ifrån. Vi gav den även kortare riktlinjer vad gällde berättelsens handling och specificerade några teman som vi ville att den skulle få med. Slutligen bad vi den skriva i samma stil som respektive författare.

För novellen Sanningens droppar såg det ut så här:

“Novellen ska handla om Linda som är resistent mot drogen och försöker fly. Den ska innehålla kärlek och svek. Skriv som Karin Boye”

AI:n började skriva ett stycke på ungefär 1500 tecken innan den stannade upp. Att skriva ”fortsätt” gick bra upp till två gånger. Efter det blev texten väldigt repetitiv. Vi fortsatte då med att skriva korta instruktioner för hur den skulle fortsätta. Det kunde till exempel se ut så här:

”fortsätt med att Linda flyr”

”fortsätt med att Leo och Linda skiljs åt”

”Linda hittar till slut motståndsrörelsen”

Så småningom bytte vi till version 4 av ChatGPT, då vi ville få ut så mycket som möjligt av tjänsten. När vi kände att vi hade fått ihop tillräckligt långa stycken som vi kunde sätta ihop, testade vi att klistra in hela textmassan och be AI:n skriva mer sammanhängande och förbättra texten. Detta fungerade inte, den började istället skriva om texten helt och påbörjade ibland helt nya berättelser med andra karaktärer. Till slut förstod vi att det fungerade bättre att ta ett stycke i taget och be den förlänga och förbättra. I vissa fall bad vi den utveckla ett stycke, till exempel genom att få in mer miljöbeskrivning eller dialog mellan karaktärerna. Det kunde se ut så här:

”Skriv om det här stycket mer sammanhängande:”

”Förläng det här stycket och få in mer miljöbeskrivningar”

”Fördjupa den här scenen, få in dialog”

Totalt gav vi runt 6-7 promptar med instruktioner om innehållet per novell.

Därefter bad vi ChatGPT:n att skriva en kort sammanfattning av handlingen och komma på en passande titel till respektive novell som den skrivit. Som en del av det som skulle bli baksidestexten till boken bad vi den även ta ut ett citat ur novellen, dock skrev den då helt nya citat som var passande till novellen, men som inte fanns med i texten.

Det var ett naturligt val att välja ChatGPT, eftersom det har varit ett textbaserat arbete. Det var även den AI-tjänst vi hört mest om. Vad gäller omslagen så testade vi oss fram både bland betal- och gratistjänster. Titlarna på omslagen är skrivna med calligrapher.ai, en AI-tjänst som skapar realistisk handskrift. Omslagsbilderna är skapade av Fotors AI-verktyg AI Image Generator, den tjänst där funktionen text to image” fungerade bäst. För varje omslag tänkte vi ut en talande scen i respektive novell som gick att sammanfatta i en simpel mening:

Sanningens droppar:
Instruktionen var att generera en bild på en kvinna i page springande genom en mörk gränd i Sverige.

Helgas frid:
Instruktionen var att generera en bild på en kvinna med sin son på en nordisk strand, 1800-tal.

Hemlängtan:
Instruktionen var att generera en bild på en ung kvinna ensam på en tågstation i Sverige i slutet av 1800-talet.

Bohemens väg:
Instruktionen var att generera en bild på en man och en kvinna sittande på ett café med en bok och kaffe i Stockholm, 1800-tal.

Allt som allt tog arbetet med AI-fyran ca två veckor, från idé till tryckt material. Den effektivaste arbetstiden skedde dock under den sista veckan.

Bilder från ChatGPT

“Fortsätt med att Linda flyr”

“Fortsätt med att Leo och Linda skiljs åt”

Exempel på när det fungerat bra:

Exempel på när AI:n fungerat dåligt, är osammanhängande och trivial:

Exempel på författarporträtt från Fotor AI Image Generator:

(Som vi valde att inte ta med)

Instruktion: “Make a portrait of ChatGPT”

Instruktion: “Gör ett självporträtt av en AI robot”

Instruktion: ”ChatGPT”