Vi ger ut fyra författare från Västerbotten: P O Enquist, Stina Stoor, Torgny Lindgren och Sara Lidman

Stina Stoor återvänder med en helt nyskriven novell i vårt nya släpp! Novellen Monte Carlo ges ut tillsammans med berättelser från P O Enquist, Sara Lidman och Torgny Lindgren. Gemensamt har de fyra författarna Västerbotten, där de alla är födda och uppvuxna. Det är också där – bland furor och älgört, navkapslar och fröknar – som merparten av dessa noveller äger rum.

I Per Olov Enquists novell Öknens alla blommor lyser hans skarpsinniga, poetiska prosa starkt. Och även om just den här novellen inte utspelar sig i Västerbotten, utan i området kring Nordamerikas Nevadaöken, så är det västerbottniska lugnet i naturskildringarna ständigt närvarande.

Sara Lidman får i utgivningen representera Västerbottens skogar med två noveller: Moster Evelina och Anton & Fröken. Den senare, Fröken omnämns som ”En liten lidmansk pärla; en västerbottnisk skildring av brutalitet och barmhärtighet.” när Therese Eriksson skriver om “Novellen som litteraturens nya stjärna” i Svenska Dagbladet 2016. Vi kan bara nicka instämmande. 

När Torgny Lindgren gick bort i mars i år efterlämnade han ett enormt litteraturarv. Hans berättelser har ofta kopplingar till hembygden, och novellen Huset är inget undantag. Den humoristiska och på samma gång vemodiga berättelsen publicerades första gången 2003 och tilldelades samma år Sveriges Radios novellpris.

Tio år senare var det dags för Stina Stoor att ta emot samma pris för sin novell Gåvan. Samma år gav Novellix ut den omtyckta novellen Ojura, som senare kom att ingå i den kritikerrosade samlingen Bli som folk, som nominerades till Augustpriset 2015 med motiveringen: ”Bli som folk är inget mindre än en förnyelse av den svenska novellkonsten”. Med den nyskrivna berättelsen Monte Carlo, lever karaktärerna från Ojura vidare i ett västerbottniskt sommarlandskap berättat på Stina Stoors alldeles egna vis. Omslagen är skapade av Lisa Benk.

Asken med fyra berättelser från Västerbotten finns att köpa här.