PO Enquist

Fotograf: Ulla Montan

Om Per Olov Enquist

Per Olov Enquist, född 1934 i den lilla byn Sjön i Västerbotten, är en av Sveriges mest framstående författare. Men det var inte alltid självklart för honom att bli en författare – på 50-talet var Enquist en framgångsrik höjdhoppare och hoppade hela 1,97 meter. Men det var när han studerade litteraturvetenskap på Uppsala universitet som han kom i kontakt med andra blivande författare och gick in på samma bana.

Författarskap och bortgång

Enquists stil präglas av skarpsynta observationer, där etikens principer ofta får stå i centrum. Första romanen, Kristallögat, utkom 1961, men det egentliga genombrottet kom först tre år senare med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter. Internationellt slog Enquist igenom 1968 med Legionärerna, som översattes till ett tiotal språk och belönades med Nordiska Rådets pris. Under sin långa karriär har Per Olov Enquist tilldelats ett stort antal andra priser, däribland Augustpriset 1999 för romanen Livläkarens besök.

Per Olov Enquist var även en framgångsrik dramatiker, regissör och manusförfattare. År 1975 gjorde han en framgångsrik debut som dramatiker med Tribadernas natt som även blev en internationell succé. Tillsammans med Ingmar Bergman satte han upp Bildurmakarna (1997) och Enquist har regisserat en kontroversiell uppsättning av pjäsen Fröken Julie (1984) i Köpenhamn. Han skrev även manuset till bland annat Strindberg: Ett liv (1985), Il Capitano (1991), samt Hamsun (1996).

Liknelseboken (2013) blev hans sista roman. Enquist avled april 2020 efter en lång tids sjukdom. Idag ligger han begravd på Katarina Kyrkogård i Stockholm.

P.O Enquist och Novellix

Novellix har publicerat novellen Öknens alla blommorDen är hämtad ur novellsamlingen Berättelser från de inställda upprorens tid från 1974. I en recension samma år skrev Expressen:
»Han är en diktare som suveränt förfogar över alla sina instrument, hans berättelser beskriver rådvillheten, övergivenheten och det skenbara lugnet i en djup nattlig tystnad.«

»Jag blev verkligen berörd av den här berättelsen och jag sögs verkligen in i miljön och handlingen. En riktigt bra novell!«
Bokblomma