Fotograf: Catarina Oscarsson

Om Johan Theorin

Johan Theorin är författare, översättare och journalist. Han föddes 1963 i Göteborg och spenderade varje sommar på norra Öland. Det avspeglas i hans författarskap och i hans romaner som ofta utspelar sig på Öland men under vissa fiktiva ortsnamn. Theorin har skrivit fem romaner och ett tjugotal noveller till diverse tidningar och antologier. Johan Theorin debuterade år 2007 med kriminalromanen Skumtimmen som utspelar sig på norra Öland, under hösten. Skumtimmen blev mycket kritikerrosad och därefter kom det till tre andra romaner i samma serie där alla utspelar sig under varsin årstid – Nattfåk (2008) där man får möta Öland under vintern, i Blodläge (2010) är det vår och slutligen Rörgast (2013) som utspelar sig under sommaren.

Under 2012 gav han ut en novellsamling under namnet På stort Alvar där novellerna utspelar sig på norra Öland. Många av dem har skutskepparen Gerlof Danielsson som huvudroll, en karaktär som återfinns i romanerna Skumtimmen, Nattfåk samt Blodläge.

Johan Theorins framgång

Johan Theorin har tilldelats flera priser, däribland Svenska Deckarakademins pris för Bästa debut med Skumtimmen (2007) och för Bästa svenska kriminalroman med Nattfåk (2008). Den tilldelades även den nordiska Glasnyckeln och det brittiska CWA Dagger Award. Theorins romaner är översatta till 25 språk och Skumtimmen filmatiserades 2013 i regi av Daniel Alfredson. Han har tidigare översatt berättelsen Nattsidan av Joyce Carol Oates för Novellix. För förlaget Novellix har han skrivit novellen Knackningar som nu även har blivit filmatiserad av regissören Frida Kempff. Den hade premiär på Sundance Film Festival 2021 och har fått positiva recensioner.

»Johan har lyckats få den där speciella skräcktouchen på sin deckare. Samma känsla som jag får när jag läser Kepler, det går helt inte att sluta för man måste bara veta hur det ska gå. Fick samma magiska känsla i Knackningar
Emmas Krypin

Novellix har gett ut Knackningar (2016) och Kom och hjälp mig (2023) av Johan Theorin.