Astrid Lindgren

Fotograf: Jacob Forsell

Om Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (1907-2002) är utan tvekan vår mest folkkära författare. Hon växte upp i Vimmerby i Småland. Redan som barn var Lindgren intresserad av läsning och fick som 13-åring en uppsats publicerad i Vimmerby tidning. Efter realexamen arbetade hon med korrekturläsning och med att skriva artiklar, men flyttade sedan till Stockholm för att bli maskinskriverska. Som ogift 19-åring födde Lindgren en son, som på grund av hennes ekonomiska situation och omgivningens fördömande fick lämnas bort till en fosterfamilj. Senare gifte hon sig med sin chef Sture Lindgren. Då kunde Lindgren återförenas med sin son och uppfostra honom och parets gemensamma dotter i sitt hem.

Hennes framgångsrika karriär

1944 debuterade Lindgren med sin ungdomsroman Britt-Marie lättar sitt hjärta, och efter det slog hon igenom stort med böckerna om Pippi Långstrump. Under sin långa karriär hann hon ge ut omkring 70 kapitel- och bilderböcker med några av våra allra mest älskade barnboksfigurer: Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Madicken, Barnen i Bullerbyn, Nils Karlsson Pyssling och alla de andra! Idag finns ett helt universum för Lindgrens sagovärld, bestående av kända filmatiseringar, illustrationer, sånger och två nöjesparker: Astrid Lindgrens värld och Junibacken. Lindgren är även en stor barnboksförfattare utomlands och hennes böcker har översatts till omkring 100 språk. 2002 avled Lindgren 94 år gammal. Vid begravningen närvarade bland annat det svenska kungaparet samt stadsministern och ceremonin direktsändes i SVT.

Novellix har släppt flera askar och noveller av Astrid Lindgren, däribland en ask med fyra noveller av hennes mindre kända historier samt en novell som lämpar sig bättre för vuxna.