Angela Carter

Angela Carter (1940–1992) var en brittisk journalist, författare, novellist och poet. Hon debuterade 1965 med romanen Shadow Dance, som sedan följdes upp av en lång rad romaner, översättningar, manus, barnböcker, noveller, dikter och sagor. Redan tidigt i sin karriär belönades Angela Carter med prestigefyllda priser, och The Times har rankat henne som en av de tio största brittiska efterkrigsförfattarna. 

Angela Carter medverkade som skribent i flera olika tidningar och tidskrifter och skrev även filmmanus, bland annat till Neil Jordans filmatisering av hennes egen novell The Company of Wolves.

Carter var övertygad socialist. Hon menade att allt är politiskt och i sina verk gestaltade hon människans – i synnerhet kvinnans – existensvillkor, ofta inom den stil som betecknas som magisk realism. En av hennes mer kända novellsamlingar är The Bloody Chamber från 1979. Här ligger berättelserna påfallande nära ett antal klassiska sagor, som den om Rödluvan och om Snövit, men som i Carters version kryddats med en rejäl nypa sex, trots och förvandling. Det är ur denna samling som Novellix-novellen Mästerkatten i stövlar är hämtad, och som nu för första gången ges ut på svenska, i översättning av Helena Hansson.