tove jansson

Fotograf: Per Olov Jansson

Konstnären och författaren Tove Jansson

Finlandssvenska Tove Jansson är en av de mest kända finska konstnärerna genom tiderna. Hon föddes 1914 i Helsingfors, rakt in i konstnärsfamilj – pappan var finlandssvenske skulptören Viktor Jansson och mamman Signe Hammarsten-Jansson var en svensk tecknare. I den självbiografiska boken Bildhuggarens dotter (1968) skildrar Jansson själv sin barndom där det senare yrkesvalet föll sig naturligt – Tove Jansson skulle också bli konstnär och hon började tidigt studera på konstskolor i Stockholm, Helsingfors och Paris.

Det stora genombrottet – böckerna om Mumin

Uppvuxen i en konstnärsfamilj uppmuntrades hon tidigt till eget skapande och hon lärde sig teckna redan innan hon kunde gå. Författardelen av hennes framgångsrika och mångsidiga karriär inleddes 1933 med en barnbok, skriven under pseudonymen Vera Haij. 1945 utkom den första av det som Tove Jansson skulle komma att bli mest känd för: böckerna om Mumin. Dessa älskade karaktärer figurerade sedan i såväl romaner som bilderböcker och serier och spreds världen över. Idag finns de översatta på fler än 55 olika språk.

Tove Janssons älskade noveller

Tove Janssons författarskap spänner även över ett dussintal andra romaner och novellsamlingar. Den sista boken hon själv var med och gav ut var novellsamlingen: Meddelande. Noveller i urval 1971–1997 som publicerades 1998. Tre år senare, den 26 juni 2001, avled Jansson efter en längre tids sjukdom. En lång rad priser och utmärkelser har tilldelats henne och hennes verk, i vilka hon skickligt kombinerade olika riktningar såsom prosa, saga, fantasy, äventyr och memoarer. Sedan 2002 finns även Tove Jansson-priset som delas ut till personer som verkat förtjänstfullt för barn- och ungdomskultur i Finland.

Novellix har gett ut Katten och Ön av Tove Jansson. Om att älska någon – om än motvilligt – och om en envis liten vildkatt handlar Tove Janssons poetiska berättelse Katten. I den här Novellix-utgåvan samsas den med Önen historia om karghet och hav, tångbankar och tallar som är krökta av piskande vind.