Chimamanda Ngozi Adichie, Sara Stridsberg, Lisa Taddeo och Rachel Cusk ger dig fyra noveller om vänskap

Augustprisnominerade Sara Stridsberg, kritikerrosade Rachel Cusk, den hyllade författaren och feministen Chimamanda Ngozi Adichie och stjärnskottet Lisa Taddeo – Novellix bjuder på noveller av fyra av författarhimlens starkast lysande stjärnor.

– Ja, jävlar vilken kvartett, konstaterar Erika Palmquist, förläggare.

– Det här är mina – och många av våra läsares – absoluta favoritförfattare. Jag har sagt det förr, men kan inte låta bli att återkomma till att det är det här som är så roligt med Novellix; dels ger man mer till de redan frälsta, dels ger man alla nyfikna en chans att läsa författare de länge velat ta sig an.

Som vanligt är de fyra novellerna samlade i en ask, denna gången på temat vänskap. Sara Stridsbergs finstämda Vi var rovdjur är nyskriven, medan de tre översatta texterna aldrig tidigare har publicerats på svenska. 

Med Vi var rovdjur återvänder Sara Stridsberg till Novellix, som 2016 gav ut hennes American Hotel. Här möter vi kringflackande John och hans två medpassagerare en febrig sommar 1982. Det är en finstämd och gåtfull berättelse, med en ständig närvaro av ett underliggande hot. 

    Lisa Taddeo är en amerikansk journalist och författare. Tidigare i år slog hon igenom stort både i USA och internationellt med sin dokumentärroman Tre kvinnor (i Sverige utgiven av Atlantis). Bland annat utnämnde Oprah Winfrey boken till en framtida feministisk klassiker, och i Sverige har den hyllats av en enig kritikerkår. ”Ett mästerligt uppror mot kvinnliga konventioner” tyckte DN, och ”en avslöjande text och ett stycke förbannat bra journalistik” menade GP. Nu släpper Novellix Lisa Taddeos prisbelönade novell Suburban Weekend, i översättning av Erik MacQueen.

    Trots att Rachel Cusks första roman släpptes 1993 var hon relativt okänd bland svenska läsare fram tills 2014. Det var först då, när Konturer, den första delen i en kritikerrosad romantrilogi, kom som hon gjorde sitt stora internationella genombrott. Rachel Cusks första novell på svenska heter Det är så man gör och den visar på just den stilistiska briljans och nyansrika observationsförmåga som hon hyllas för. Det är första gången den publiceras på svenska, i översättning av Helena Hansson.

    Chimamanda Ngozi Adichies stora internationella genombrott kom med romanen En halv gul sol (2006) och sedan dess har hennes verk belönats med en mängd litterära utmärkelser och nominerats till ännu fler. Hon hyllas av kritiker och älskas av sina läsare. Hon är även känd för att ha definierat 2000-talets feminism med essän Vi borde alla vara feminister, som 2015 delades ut till alla gymnasieskolor i Sverige. Med publiceringen av Apollo är det första gången sedan romanen Americanah kom som det släpps något skönlitterärt av Chimamanda Ngozi Adichie på svenska. Översättningen är gjord av Ragnar Strömberg.

Beställ Vänskap här.