Vi frågar: Yrsa Keysendal

Foto: Sara Edström

 

Vi ställer några frågor till förra årets andraplatstagare i Novelltävlingen.

 

1. Vilka är dina bästa skrivtips?

 

– En klok person (som själv är författare) sa till mig när jag precis börjat plugga skrivande att ”Om du lägger fem år på att aktivt skriva en bok så kommer du att bli utgiven. Du måste jobba häcken av dig men det kommer att gå”. I stunden hon sa det tänkte jag ”Hur kan hon veta det?”. Men ungefär fyra år senare skrev jag kontrakt med Brombergs. Jag menar inte att få det att låta som att man kan tänka sig till det man vill ha. Jag vet hur otroligt litet det där nålsögat är. Men för mig satt hennes ord kvar i huvudet. Jag räknade ner åren under tiden som jag använde alla mina muskler för att utvecklas inom skrivandet.
Men några mer konkreta tips:
Läs. Hitta författare som inspirerar dig och läs allt de skrivit, läs allt om deras författarliv (för mig har Märta Tikkanen och Leonard Cohen varit centrala).
Skriv. Förstås. Skriv ner allt. Jag har på fullaste allvar skrivit ner nästan allt jag varit med om de senaste åren. Kanske inte för att just det ska bli något, men för att sätta ord på allt som en övning. Tove Folkesson var och pratade på min skrivarlinje en gång, och hon sa att hon skriver tre sidor i ett anteckningsblock varje morgon. Hon sa att hon använder de sidorna som en slags ”slaskhink” – någonting hon måste bli av med för att nå in till det skrivandet som faktiskt kan bli bra. Jag brukar tänka på det där, att ”tömma slasket” för att hitta orden. Vissa dagar blir det bara ”Hej jag ska gå gå och handla i dag hoppas det finns nåt på extrapris”, men ibland finns det något i den där slaskhinken som faktiskt går att använda. Jag har flera meningar i min debutroman som kommer från slaskhinken.
Omge dig av skrivande personer. Detta har varit helt avgörande för mig. Jag har behövt prata om skrivandet, titta på skrivandet, ge skrivandet en drink ibland, gråta över det, allt som nu behövs för att komma framåt. Men jag har gjort det tillsammans med andra, det blir det så mycket lättare då.
Var synlig. Skapa en portfolio och lägg ut dina texter på nätet. Annars vet ju folk inte om att du skriver. Det var så jag fick kontakt med mitt förlag.

 

2. Vad gör du när/om du får skrivkramp?

– Jag är inne i en sån period nu, där jag ifrågasätter precis allt. Men då försöker jag tänka på en artikel som satt på väggen på folkhögskolan där jag pluggade skrivande. Rubriken löd: ”Kreativitet kräver mycket vila.”. Och jag vet ju det, att det är i pauserna som det händer saker i huvudet. Så jag försöker att ha is i magen, men jag vet också att just detta är bördan en skrivande person får dras med: Kommer det någonsin gå att skriva något igen? Vad jag vet är i alla fall att man måste utsätta sig för skrivandet. Det går inte att sitta ner och vänta på att skrivkramp ska gå över. Man måste ta sig an den, på samma sätt som man tar sig an en stökig lägenhet eller ett igenkloggat avlopp.

Vad jag gör rent konkret för att tvinga mig in i skrivandet igen är att försöka skriva något dagligen. Det behöver inte vara mycket och det behöver inte vara bra, men det behöver vara text i någon form. I övrigt lyssnar jag på musik. Ibland kan jag sörja att jag inte är låtskrivare och artist, för musik berör mig på ett så akut sätt. Jag tror att musik och melodier är en av de största räddningarna för mig när skrivandet känns trögt.

3. Vilken författare har inspirerat dig mest i ditt skrivande?

– Leonard Cohen. Han har varit med mig genom hela mitt arbete med min debutroman.