Södermalmsguide i Hjalmar Söderbergs fotspår

Söderberg är en erkänd Stockholmskildrare och genom hans noveller kan du upptäcka Stockholm från ett nytt perspektiv och flanera i fotspåren av Söderbergs novellkaraktärer. I novellen Blom hänger karaktären Blom på Södermalm och njuter av livets goda. Vi har satt ihop en liten guide över hur en dag på Södermalm i Söderbergs anda skulle kunna se ut idag!

Han kände sig av gammalt mest hemmastadd i denna utkant av Söder, mellan Skinnarviksberget, Liljeholmsbron och Långholmen. I novellen har Blom precis blivit frisläppt från fängelset på Långholmen, som när den skrevs (1907) fortfarande var verksamt. Idag kan du fortfarande besöka fängelsets museum, bo på hotellet, eller bara gå förbi och ta en fika! 

Vidare rör sig Blom över Långholmsbron med riktning mot Brännkyrkagatan, för att återbesöka en matservering där han beställer biffstek, lök och öl. Idag känns det mer lockande att stanna till vid Hornstulls marknad och spana in deras Food truck utbud, en Banh Mi passar bra med öl den med. 

Efter är du, kanske, precis som Blom, i behov av en rakning när du mätt och belåten når Hornsgatan. Promenerar du vidare in på parallellgatan Hornbruksgatan hittar du barbershopen Roy and Son. Salongen har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet och något som speglas i dess inredning med retroslitna frisörstolar och rakknivar, rakborstar och raktvålar i äldre modeller. Roy and son är även en del av Tjoget, som tillsammans med barberaren består av restaurangen Linje 10 och vinbaren Hornstulls Bodega. Det betyder att du under din klippning eller skägg… kan avnjuta ett glas öl eller efteråt sitta ner i restaurangen för en god bit mat.

Efter många år på Långholmen känner Blom inte bara ett behov av att vårda sitt skägg, utan även uppdatera sin garderob. Han köper sig en ny filthatt, en ren vit krage, en blårandig s.k nattkappa samt en halsduksrosett i lysande ljusblå. För den som vill klä sig i liknande skrud finns secondhand- och vintagebutiken Herr Judit på Hornsgatan 65. 

I Söderbergs novell blir Blom nostalgisk och minns att de ”vackra sommarkvällarna satt han ofta på Mosebacke eller i Strömparterren och drack punsch”. Mosebacketerassen är precis som Blom konstaterar, en perfekt plats att spendera ljumma sommarkvällar på och vi är glada att det existerar än idag. 

Här hittar du vår ask med Hjalmar Söderbergs noveller!

Hjalmar Söderberg ingår även i asken med Svenska klassiker I.