John Ajvide Lindqvist

Fotograf: Elin Strömberg

Sveriges skräckkung

John Ajvide Lindqvist är en av Sveriges främsta skräckförfattare och novellist. Han föddes 1968 och växte upp i förorten Blackeberg som ligger i Stockholm, där även hans debutroman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Vampyrromanen blev snabbt en succé och har getts ut i fler än 30 länder. Den storslagna debuten följdes av flera kritikerrosade verk, däribland Hanteringen av odöda (2005), Människohamn (2008) och Rörelsen – den andra platsen, utgiven 2015, som blev nominerad till Augustpriset samma år. År 2021 kom romanen Vänligheten och med sina dryga 700 sidor är det den längsta boken som Lindqvist har skrivit.

En mångfaldig pristagare

Ajvide Lindqvist är dessutom en framgångsrik dramatiker och manusförfattare. Han tilldelades 2008 en Guldbagge för manuset till filmatiseringen av Låt den rätte komma in. År 2018 släpptes långfilmen Gräns som är baserad på hans kortroman vid samma namn. För Gräns fick han hela sex guldbaggar, däribland priset för bästa film 2019. Han har även mottagit ett flertal priser för sitt författarskap, däribland Selma Lagerlöfs pris och GP:s litteraturpris.

Noveller

2014 skrev Ajvide Lindqvist novellen Speciella omständigheter för Novellix. Ett ungt par kommer över en mäklarannons där det står en märklig varning: OBS! Speciella omständigheter. De bestämmer sig för att det bara är vidskepelser och tomma ord. Men så en kväll hör de knackningarna från källaren… Novellen fick ett nytt uppsving år 2016 när den blev uppläst i den populära skräck-podden Creepypodden, uppläst av Jack Werner. Speciella omständigheter förekommer även i novellsamlingen Våran hud, vårat blod, våra ben (2016).

Hösten 2018 skrev John Ajvide Lindqvist sin andra novell för förlaget, Nattrodd. De två vännerna har känt varandra i över sjuttio år. De senaste femtio åren har de varje sommar campat på samma ö, och i över sextio år har de delat en mörk hemlighet som mitt i skärgårdsidyllen plötsligt gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.