Fotograf: Ragnild Haarstad

Ivar Lo-Johansson

Ivar Lo-Johansson (1901–1990) var under 1930-talet en av de mest uppmärksammade och lästa proletärförfattarna och med sin belysning av statarsystemet i novellsviterna Statarna (1936–1937) och Jordproletärerna (1941) bidrog han till att systemet avskaffades helt 1945.

Ivar Lo-Johansson har kallats både monumental och skandalös, och med sitt suggestiva sätt att skildra kroppsarbete, ensamhet, längtan bort och erotisk lust har han varit en viktig inspirationskälla för många författare från arbetarklassen.

Under några år mot slutet av 1950-talet hade han ett förhållande med författaren Sara Lidman. Deras kärlek och meningsskiljaktigheter beskrivs av Lo-Johansson i den postumt utgivna romanen Blå Jungfrun (1992).

Ivar Lo-Johansson har belönats med olika utmärkelser för sitt författarskap, däribland Nordiska rådets litteraturpris. I hans namn finns det även två litterära pris; Ivar Lo-priset som delas ut av fackförbundet LO, samt Ivar Lo-Johanssons personliga pris, instiftat genom hans testamente.

Ivar Lo-Johanssons novell Den nya skolan gavs ut på Novellix våren 2019.