Sara Stridsberg

Fotograf: Irmelie Krekin

Om Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, född 1972, är författare och dramatiker. Hon tog en kandidat i juridik vid Uppsala Universitet 1998 men har aldrig arbetat som jurist. Stridsberg valde istället att fokusera helt på skrivande och gick på folkhögskolan Biskops Arnö skrivarlinje 1999. Stridsberg arbetade därefter som frilansskribent och gick med i redaktionen på den feministiska tidsskriften Bang.

Sara Stridsberg debuterade år 2004 med romanen Happy Sally. Den blev dock överskuggad till en början, på grund av hennes översättning samt förord till Valerie Solanas SCUM-manifest (1967) som kom ut ungefär samtidigt. Stridsberg fick upp ögonen för Valerie Solanas i samband med en resa till Kambodja år 2002, där hon med egna ögon bevittnade sexindustrins konsekvenser för kvinnor. Stridsberg skapade en het debatt med hennes entusiastiska och rentav aggressiva förord till SCUM, med ord som: ”Men SCUM är en farlig text. SCUM gör saker med kvinnor. Det är en text som förändrar sin läsare för alltid. Som läsare blir du genast en stygg och farlig jävel. Du blir fräck och aggressiv och egoistisk, en beskäftig helveteskvinna.”

Sara Stridsberg tillträde stol nummer 13 i Svenska Akademin 2016. Men under våren 2018  begärde hon utträde i efterdyningarna av Akademins kris och spåren efter metoo-rörelsen.

Sara Stridsbergs litterära framgång

Stridsbergs stora genombrott var Drömfakulteten (2006), en litterär fantasi om Valerie Solanas som blev nominerad till Augustpriset. Året därpå, 2007 tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris samt det prestigefyllda Man Booker-priset för romanen. Hennes uppföljningsroman Darling River (2010) blev även den nominerad till Augustpriset. För Medealand och andra pjäser (2012) blev hon ännu en gång nominerad till Augustpriset. År 2014 gav hon ut romanen Beckomberga. Ode till min familj. Det blev hennes fjärde bok som blev nominerad till Augustpriset och år 2015 sattes den även upp som pjäs på Dramaten.

År 2015 belönades hon med Samfundet de Nio prestigefyllda pris. Året därpå tilldelades  hon med Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Novellix har gett ut novellerna American Hotel (2016) samt Vi var rovdjur (2019).