Novelltävling tillsammans med Akademibokhandeln

Med novelltävlingen hoppas Akademi­bokhandeln och Novellix kunna inspirera fler barn och unga att skriva och uttrycka sig. Novelltävlingen har tema frihet och riktar sig till klasser i årskurs 7–9.

– Det här initiativet går hand i hand med Novellix värdegrund – att erbjuda en enkel och inspirerande ingång till litteraturen, och det känns extra fint att vända sig till unga skribenter. Tidigare har vi arrangerat novelltävlingar i egen regi men den här gången är vi jätteglada över att kunna samarbeta med Akademibokhandeln och på så sätt nå ut till ännu fler. Att både Nora Khalil och Mårten Melin tackat ja till att sitta i juryn är verkligen pricken över i:et då vi vet att de inspirerar många unga med författardrömmar, säger Lena Hammargren, vd och förlagschef på Novellix.

Fyra vinnare kommer att utses, minst en i varje årskurs 7–9. Vinnarna kommer att få sina noveller publicerade i en Novellix-ask som ges ut våren 2025 och säljs på Akademibokhandeln. I vinsten ingår också författararvode. Dessutom ingår andra fina priser, såsom skrivprodukter från Akademibokhandeln och Novellix-askar till den tävlande klassen.
För Akademibokhandeln är initiativet en del av en större satsning på skrivfrämjande.
– Det känns fantastiskt att vi nu också kan bidra till att sätta fokus på och främja skrivande, i tillägg till alla de läsfrämjande initiativ vi redan driver. Vi tycker att Novellix är den perfekta partnern för att nå unga och tror att många högstadieelever kommer att inspireras till att utveckla sitt skrivande, säger Maria Backlund, marknadschef på Akademibokhandeln.
Juryn består av författaren och läraren Nora Khalil, författaren Mårten Melin, läromedelsförfattaren Carl-Johan MarkstedtLena Hammargren och Hanna Hallin från Novellix, samt representanter från Akademibokhandeln.

Hållpunkter för novelltävlingen

  • 12 augusti: Anmälan öppnar
  • 31 oktober: Sista dag att skicka in tävlingsbidrag
  • Januari 2025: Vinnare utses
  • Mars 2025: Vinnarna publiceras i en Novellix-ask För ytterligare information,