Novellix + Fatta = sant

mockup fatta novellix

För en tid sen blev vi kontaktade av FATTA, en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Organisationen grundades 2013 då tre killar som stod åtalade för att ha våldtagit en tjej med en glasflaska friades av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna Femtastic och Make Equal som gick samman och bestämde sig för att agera. Resultatet blev Fatta. Sedan dess har organisationen arbetat aktivt för att införa en samtyckeslag i Sverige, och den första juli 2018 nådde de sitt mål då Sverige äntligen moderniserade sexualbrottslagstiftningen. Men arbetet tog självklart inte slut där. Fatta fortsätter sprida kunskap och medvetenhet kring samtycke, och som en del av detta vände de sig till oss för att starta debatt med utgångspunkt i några av våra noveller.

Fyra noveller som alla berör samtycke har valts ut och samlats i en ask, som kommer tryckas när förhandsförsäljningen uppgått till 270 ex. SÅ för att asken bli verklighet – köp den nu på Fattas hemsida – målet behöver nås senast 5 juni för att den ska få spridas redan i höst!  

Med noveller av hög litterär kvalitet i ett tillgängligt format vill vi väcka debatt om hur vi skapar ett samhälle där sex alltid bygger på samtycke. Novellerna är tidigare utgivna hos oss och skrivna av Amanda Svensson, Alva Dahl, Bodil Malmsten och Maria Küchen och asken är formgiven av Maja Pallin. 

Läs mer och köp asken hos Fatta.