,

Mer än mamma i Go Kväll!

Asken Mer än mamma rymmer fyra noveller som på olika sätt berör moderskapet; till alla som har en mamma, är mamma, längtar efter en mamma, vill bli mamma – eller tvärtom – inte vill vara mamma alls.
Böckerna hyllades nyligen i SVT:s Go´Kväll av boktipsaren Monica Lindgren.
  Jag var jättelycklig över den här. Jag kommer bära med mig dem länge, säger hon i programmet. 

Det största och mest omvälvande – men också det svåraste. Fyra författare skildrar här träffsäkert och på olika sätt relationen mellan mor och barn och hur den förändras när barnen själva blivit vuxna. De vackra omslagen till asken och böckerna är handmålade i akvarell av illustratören Kristina Granberg.

I den nyskrivna novellen Utrymmet emellan skildrar författaren Agnes Lidbeck relationen mellan bonusmamman Emelie och hennes bonusson Zach. Finstämt beskriver författaren den ständiga balansgången mellan att vara väldigt nära men inte kunna nå ändå fram. Hur mycket kärlek får man ge? Och hur mycket kärlek måste man ge?

Författaren och kulturpoddaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli beskriver i sin nyskrivna novell Dörrar, fönster föräldraskapet utifrån att vara kvinna – om att vilja bibehålla sin kropp och sin identitet men svårigheten i att lyckas. Hur överlever du vardagen om du inte finns till för dig själv längre och vilka flyktvägar kan du ta till?

Författaren Agneta Klingspor utforskar i novellen Jag ska ge dig! den påfrestande relationen mellan mor och dotter genom ett helt liv. Där ser Ingeborg Henrietta Holm tillbaka på sin egen uppväxt och mamma, sitt äktenskap och sitt moderskap – från barndomens separationer till de svåra beslut och uppoffringar som präglat hennes livsval. Att mata, natta, byta blöjor och vagga är en sak, men hur gör man sen när barnen blir äldre?

I den hyllade norska författaren Ingvild H. Rishøis novell Vi kan inte hjälpa alla möter vi en mamma som ställs inför svåra situationer och tvingas säga nej till den i världen hon vill ge allt. Med svidande träffsäkerhet berättas en historia om en mor- och dotterrelation med barnets perspektiv i fokus, där det inte är självklart vem som tröstar vem.


Mer än mamma släpps den 6 mars.