selma lagerlöf

Om Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) var en svensk författare. Lagerlöf är den första kvinnan som vann nobelpriset i litteratur (1909) samt den första kvinnan som satt i Svenska Akademien (1914).

Hon växte upp i Mårbacka men flyttade senare till Falun, även om hon återvände flera gånger till Mårbacka under sin livstid. Lagerlöf led av hälsoproblem under sin barndom och spenderade mestadels av sin tid hemma och läste. Redan som sjuåring växte tankarna fram om att Lagerlöf ska bli författare. När hon växte upp utbildade hon sig till lärare och 1885 började hon arbeta som lärarinna. Hennes debutroman Gösta Berlings saga kom ut 1891 och fyra år senare bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på sitt författarskap.

Selma Lagerlöf var även politiskt engagerad och kämpade för kvinnlig rösträtt. Hon var en av talarna på den internationella rösträttskongressen 1911 samt vid segerfesten när lagen gick igenom 1919.

Lagerlöf var en stark motståndare till förföljelsen av judar under 30-talet och hjälpte b.la Nelly Sachs att fly till Sverige.

Selma Lagerlöfs resa mot nobelpriset

Hennes berättarteknik bröt mot dåtidens konventioner och många menar att Lagerlöf etablerade ett nytt sätt att skriva. Under hennes tid dominerade realismen och författare som August Strindberg var mycket tidstypiska – men Selma Lagerlöf drogs åt ett annat håll och skrev på ett mer kreativt och nyckfullt sätt.

Efter en längre resa till mellanöstern tillsammans med sin livskamrat Sophie Elkan gav hon ut Jerusalem (1901-1902), en roman i två delar som kom att bli blev hennes stora internationella genombrott. Bara några år senare kom Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906), som ursprungligen var beställd och utgiven som läsebok för folkskolan, men som sedan kom att bli den bok som verkligen gjorde att svenska folket tog henne till sina hjärtan. I flera år var hon nominerad till att få nobelpriset inom litteratur men motarbetades kontinuerligt av Akademiens dåvarande ständige sekreterare Carl David af Wirsén. Men till slut blev stödet för Lagerlöf för stort och hon tilldelades äntligen nobelpriset 1909.

Novellix har gett ut Spökhanden, The Silver Mine samt ytterligare fyra noveller samlade i en ask. Här hittar du vårt fina bokstöd.