August Strindberg

August Strindberg (1849–1912) är en av Sveriges mest kända och inflytelserika författare. Han var även verksam som dramatiker och bildkonstnär, mindre känt är att Strindberg skrev mycket noveller – t.ex. den berömda Ett halvt ark papper. Strindberg föddes på Riddarholmen och växte upp med sju syskon. Hans far var ångbåtskommissionär och hans mor hade innan äktenskapet arbetat som hushållerska åt sin man. Det är därifrån titeln på Strindbergs självbiografi Tjänstekvinnans son kommer, men uppväxten var nog inte allt så proletär som Strindberg gärna ville framhålla.

Under sin karriär var Strindberg en omdiskuterad offentlig person och han figurerade ofta i debatter och personkonflikter. Han var enormt produktiv och flera av hans romaner, noveller och dramer ses idag som svenska klassiker, bland andra Röda rummetGiftasnovellerna och Ett drömspel. Strindberg var en banbrytande författare. Med sina skildringar av vardagens scener och sin talspråkliga stil anses han ha bidragit till ett nydanande av det svenska språket. Strindbergs författarskap har starka politiska och socialistiska anspråk och perspektivet i hans tidiga romaner utgår ofta från arbetarens. I kvinnofrågan visar Strindberg en kluven hållning: Han kritiserar familjen och äktenskapet som institution samtidigt som hans kvinnoförakt skiner igenom. Det är främst som dramatiker Strindberg är känd utomlands. Han blev var pionjär för det naturalistiska dramat med sin avskalade, realistiska stil som märks i t.ex. Fröken Julie, men han experimenterade även med sagospelet som uttryck.

Novellix har gett ut novellerna Ett dockhem och Frictions av Strindberg. Strindbergs Ett dockhem publicerades först i novellsamlingen Giftas (1884)