»En ny novellbox från Novellix är alltid en händelse […] Vilhelm Mobergs “Raskens efterleverska” berättar otäckt skickligt om åldrandets hjälplöshet […]Starkast är Sonja Åkesons “Historia”, som skulle kunna vara skriven i dag, om kvinnan som kläms mellan barn, make och gamla föräldrar.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter Boklördag

I Novellix nya släpp samlas fyra av förra seklets största samhällsskildrare: Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Per Anders Fogelström och Sonja Åkesson. Tillsammans skapar de en nyansrik bild av vanliga människors villkor och öden i 1900-talets Sverige.

– Har man fortfarande inte läst klassiker som Utvandrarna eller Mina drömmars stad, så är dessa noveller en perfekt introduktion. Det är verkligen författare som kan och bör läsas generation efter generation, säger förläggare Erika Palmquist.

Vilhelm Moberg kan ses som ständigt aktuell, men på senaste tiden har han uppmärksammats extra mycket genom Jens Liljestrands hyllade verk Mannen i skogen– en biografi över Vilhelm Moberg. Novellen Raskens efterleverska var från början tänkt som en epilog till Mobergs genombrottsroman Raskens från 1927, men plockades bort på författarens egna inrådan. Moberg ansåg nämligen att den gjorde sig bättre som en självständig berättelse, och när Novellix nu publicerar novellen blir det enligt önskemål: fristående. Ivar Lo-Johansson har kallats både monumental och skandalös, och med sitt suggestiva sätt att skildra kroppsarbete, ensamhet och längtan bort har han varit en inspirationskälla för många proletärförfattare. I novellen Den nya skolan slår Lo-Johansson ned precis där ett samhälle är på väg att skifta och de gamla invanda mönstren tvingas ge plats för nya tankar och strömningar. Per Anders Fogelström är nog mest känd och älskad för Mina drömmars stad (1960) och de övriga fyra romanerna i Stadserien, Avlägset mål är hämtad ur tidskriften Folket i Bild som Fogelström dessutom var redaktör för. Poeten, dramatikern och författaren Sonja Åkesson släppte 1963 diktsamlingen Husfrid, som med sitt direkta och avskalade språk om kvinnors vardag kom att betyda mycket för 60-talets feminism. I novellen Historia är året 1964 och vi befinner oss i ett typiskt svenskt folkhem där Åkesson på rå stockholmska och med en humoristisk jargong skildrar en kvinnas vardagsliv. Omslagen är skapade av Lisa Benk som inspirerats av 50-talets grafiska bokomslag och Perstorpsskivans välkända Virrvarr.

Köp asken här.