5 frågor: Karolina Ramqvist

Vem är – död som levande – enligt dig den skickligaste novellisten?

Jag vet inte så klart. Jag tänker direkt på Stig Dagerman och hans ”Att döda ett barn” och Lars Ahlins ”Kommer hem och är snäll”, där en man kommer hem full till sin fru som väntat och undrat.

Vilken novellist (om någon) har haft mest inflytande på ditt författarskap?

Jag säger Jamaica Kincaid eftersom ni nu ger ut en novell av henne! Men hon är ju främst romanförfattare och essäist.

Vilken Novellix-novell tycker du mest om? 

Det måste nog bli Toni Morrisons ”Recitatif”, även om jag inte läst den svenska översättningen än. Jag läste den när jag var ung, i en antologi som jag tog upp för att Amiri Baraka, som jag läst som LeRoi Jones, var redaktör för den. Jag hade inte läst Morrison, men den novellen visade mig till hennes författarskap.

Vad är speciellt med att skriva noveller?

Om man är van vid att det man skriver blir romaner så finns det nog ofta en dröm om lättheten i novellformen. En liten båt som ska gå lätt att styra dit man vill som omväxling, men det är ju bedrägligt.

Vem tycker du ska skriva nästa novell för Novellix?

Edwidge Danticat. Och så vill jag gärna läsa den som Alva Dahl har skrivit.

Karolina Ramqvist – Farväl, mitt kvinnofängelse

Karolina Ramqvist