Novellix i skolan

Svenska klassiker i skolan

Ladda hem

Locka till läsning 

Novellixböckerna är små och snygga. Varje bok är ca 20-40 sidor lång och ljudböckerna tar ungefär lika lång tid att lyssna på som en podcast – ett smidigt sätt att få mersmak för litteratur och kanske hitta sin nya favoritförfattare! Köp novellerna.

Lärarhandledning
För att inspirera undervisningen har vi, tillsammans med läromedelsförfattaren Carl-Johan Markstedt, tagit fram inspirerande lärarhandledningar som tar upp diskussioner som: hur viktig är sanningen? Hur formas vi av det hem vi växer upp i? Varje lärarhanledning innehåller samtalsupgifter, analysuppgifter, skrivövningar och ett avsnitt som heter ”Om jag får bestämma” där eleven får använda sin kreativitet för att komma på en baksidetext, titel eller ett omslag.

 

Lärarhandledningar

Lararhandledning_Klassikerfyran
Klassikerfyran (August Strindberg, Karin Boye, Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf)
Trots många olikheter har de fyra novellerna ett gemensamt tema – äktenskapet. Med tvåsamhet kommer en rad förväntningar och novellerna berör ämnen som självförverkligande, ålderskriser, kvinnoemancipation och frihet kontra konventioner.
Nu finns det en helt ny, specialanpassad lärarhandledning som pedagogiskt hanterar dessa frågor på djupet. Instuderingsfrågor och fördjupningsuppgifter till varje novell varvas med kreativa övningar.

Ladda hem

Spår-i-snön_320
Spår i snön
Novellen Spår i snön väcker frågor om utanförskap och gemenskap. Den är finstämd och fängslande och har vissa deckarinslag som gör den svår att lägga ifrån sig. I denna lärarhandlening ställs disskutionsfrågor som: är det viktigt att passa in och vem är egentligen bokens huvudperson? Eleven får även på ett lekfullt sätt hitta på vad som hände ett år senare med karraktärerna!

Ladda hem

Om-himlen-smälter_320
Om himlen smälter
Hassan Loo Sattarvandis novell Om himlen smälter kastar in läsaren i känslolivet hos den unga protagonisten Caspian och hans relationer. Novellen handlar om sanningar man inte vågar berätta och löften man inte ämnar hålla vilket bidrar till underlag för intressanta diskussioner. Denna lärarhandledning ger eleven uppgifter för att fylla ut novellens luckor, diskutera triangeldrama och om att skämmas.

Ladda hem

Heder_320
Heder
Novellen Heder av Jens Lapidus återspeglar Lapidus förmåga att skildra det svenska brottssamhällets olika sidor. Denna gång kretsar berättelsen kring Adam, som försöker anpassa sig till ett liv utanför fängelsemurarna.

Novellen berör ämnen som uppoffring och komplexa relationer. Med en lockande upptrappning läser man den gärna i ett svep. Vem är denna “honom” som Adam ska träffa och vad har de att säga varandra? Heder öppnar upp för tänkvärda diskussioner i klassen.

Ladda hem 

Ojura_320

Ojura
Stina Stoors novell Ojura är en öm skildring av barndomens oskyldiga lekar och mötet med den hårda vuxenvärlden. Med en egensinnig berättarröst och målande prosa har den prisbelönta debutanten Stina Stoor skrivit en novell om utanförskap och barnets fantasifulla verklighetsflykt.

Ojura öppnar upp för tolkningar och frambringar känslan av hur det kan vara att se världen genom ett barns ögon.

Ladda hem

Shuno_320

Shuno
Dogge Doggelitos Shuno tillåter oss att kastas in i ett äventyr som inleds när Tokke ropar “vem ska me och sno?” De fyra kumpanerna ger sig ut på det farliga uppdraget att snatta på OBS-varuhuset. Alla är inte lika vana vid utmaningen, men ingen visar sina svagheter inför ledaren.

Novellen Shuno utgår ifrån pojken med samma namn och behandlar ämnen som grupptryck och gemenskap. Med hjälp av huvudpersonen ifrågasätts rätt och fel, mod och svaghet, rädsla och djärvhet.

Ladda hem

Köp noveller

Vi har ett specialerbjudande för skolor – beställer du 10 st noveller av samma titel så kostar de 19 kr styck (6 % moms + frakt tillkommer). Vill du ha några noveller som inte finns här? Hör av dig! Det går även att som skolklass prenumerera på våra noveller.

10st noveller
Heder
Köp 10 st 

10st noveller jonas
Spår i Snön
Köp 10 st

10st noveller hassan  loo
Om himlen stälter
Köp 10 st
10st noveller shuno
Shuno
Köp 10 st