Stort Grattis till Anton Hildingsson!

Med den suggestiva novellen Syrinx tar 21-åriga Anton Hildingsson hem förstaplatsen i Novellix novelltävling 2017. Syrinx är berättelsen om My, som återvänder till sin hemstad efter en misslyckad konsert på musikskolan i Piteå. Hemma finns Angie, den älskade barndomsvännen, som inte har hörts av på flera år. De två vännerna hittar varandra på nytt och i en ålder präglad av osäkerhet och ängslan börjar de vandra tillbaka mot barndomens lekar och mörka fantasier. Novellix motivering lyder: Skickligt gestaltat, med ett stilsäkert bildspråk och en fingertoppskänsla för dialog, låter Hildingsson karaktärerna komma läsaren nära inpå i denna nyanserade novell. Syrinx är en elegant komponerad, mångbottnad berättelse som både fängslar och öppnar upp för egna tolkningar.

Ur Syrinx:

Täcket hängde över Angies kropp, antydde höft och bröst. Mörkret dolde hennes ansikte. ”Hörde att du blev inlagd”, sa jag. Det liksom bara föll ur mig, med ett klunk. Någonting vedervärdigt som vred sig på golvet mellan oss. Angie låg tyst en stund. Sedan sa hon, ”Mamma och pappa tror jag mår dåligt. Att jag är sjuk.” Hon la händerna under huvudet. ”De har fel. Visst, ibland gråter jag, ibland är jag skräckslagen, men det hör till, eller hur?”

Läs mer om Anton Hildingsson här, och köp Syrinx här!

2:a plats: Yrsa Keysendal med Ingen kommer åt oss härMotiveringen lyder: Yrsa Keysendals novell Ingen kommer åt oss här ställer många frågar, och det är upp till läsaren att själv fylla i luckorna. Med ett självsäkert språk och stillsam gestaltning formar Keysendal berättelsen om en familjesituation som visar sig vara allt annat än enkel. I texten finns en skörhet, och genom den distanserade berättarrösten utvecklas stark empati för karaktärerna som växer för varje sida.

3:e plats: Sara Köhler med Ares. Motiveringen lyder: Ares handlar om stark vänskap, och rädslan att förlora den man älskar. Med ett rakt och direkt språk och en stark berättarröst lyckas Sara Köhler beröra läsaren med en historia som är relaterbar på flera nivåer. Tempot är högt och berättelsen sträcker sig imponerande långt på få sidor. Bakom de träffsäkra vardagsskildringarna finns antydningar till större teman och genom dessa kontraster skapar Köhler en mångsidig och tänkvärd novell.

Stort tack till alla deltagare i Novellix novelltävling – fortsätt att skriva!

Och i Novellix Lilla Novelltävling kom följande åttondeklassare på delad förstaplats. Grattis!

  • Tilda McDevitt från Blommensbergsskolan i Stockholm med novellen Det sista försöket
  • Bente Eliassen från Svärdsjöskolan i Enviken med novellen Du är allt jag vill ha
  • Liza Ataei från Högsätra skolan på Lidingö med novellen  Guldringen i fontänen
  • Irma Kjellström från Engelbrektsskolan i Örebro med novellen En klänning, en ungdom

Läs mer på Clio Online.